Beige

IMG_1002

Hailakkuuden vai klassisuuden kuva? Mitä tulee mieleen vaaleasta taitetusta ruskeasta, beigestä? Oma muisto tuohon värittömään väriin liittyy muinaisiin opiskeluvuosiin Italiassa. Kämppäkaverini kävi kampaamossa, jossa kampaaja ihaili ystävättäreni hiustenväriä beigenä. Tämä ei suinkaan miellyttänyt tuota kaveriani, joka tunsi itsensä maantienväriseksi hiirulaiseksi eikä suinkaan kokenut tokaisua kohteliaisuutena.

Beige kilpailee samassa sarjassa kuin aiemmin täällä käsitelleeni taupe, sitä samaa taitettua ja vaimennettua sävyä jossain ruskeiden ja harmaiden sävykkäällä kirjolla.

Beige on hankalimpia sävyjä graafisissa tuotteissa. Kokemuksen mukaan erilaiset luonnonvalkoiset ja beiget aiheuttavat ikäviä yllätyksiä painotuotteissa. Mikäli joudutaan työskentelemään ympäristöissä, joissa ei voida kalibroida laitteita ja optimoida värisävyjen toistoa, beige ilmestyykin esitteeseen pissankeltaisena ja luonnonvalkoinen onkin outo nude tai vaaleanpunertava. Albersin väririnnastusharjoituksissa beiget ja taitetut harmaat muuttuvat ympäristön vaikutuksesta, milloin miksikin täysin ennakoimatta. Tai no, ne muuttuvat noudattaen vastavärien lainalaisuuksia. Voimakas vihreä saa pienen beigen värikentän punertumaan ja punainen vihertymään.

Henkeäsalpaavia teoksia vielä Anj Smithiltä, jonka näyttely parhaillaan on Sara Hildenillä. Yhdellä karvalla maalattuja yksityiskohtia, sittiäisiä, tupakan tumppeja, harsoja, tummia silmänalusia, kliseistä teinikuvastoa pääkalloineen. Huvittavaa näyttelyssä on seurata myös teosten ääreen kumartuvaa yleisöä, eräskin rouva oli varustautunut suurennuslasilla teosten tarkasteluun. Öljymaalaukset, jotka noudattavat satojen vuosien aikana kehittyneitä materiaalien kuvauksen tekniikkoja, ovat minikokoisia.

Onhan näissäkin beigeä.

Omassa ympäristössä luonnonmateriaalit ovat lähinnä beigeä. Skandinaavisen muotoilun ikonit Aalto-tuolit punospäällisineen tai korituolin maalaamaton rottinki, samoin kuin voimapaperin tai pellavan käsittelemätön rusehdus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s