Kultaa ja kimallusta

IMG_1030

Onko meidän vakiintunut luokittelu ja jäsentely väreistä ainoa oikea? Miksi luokittelemme värejä vaikkapa sinisiin ja punaisiin eikä vaaleisiin ja tummiin tai kuiviin ja märkiin? Entä onko kulta väri vai vain kirkkausaste ja materiaalin tuntu?

Viime viikon vietin Kiinassa ja kaikenlainen eurosentrinen kulttuuri asettui jälleen kerran kyseenalaiseksi. Meidän käsityksemme asioiden oikeasta laidasta on kovin kapea maailman mittakaavassa.

Eräs matkaseuralaisistani oli Filippiineiltä ja lueskelin juuri sikäläisistä Hanunoo-kulttuurin värikäsityksistä. Värit jäsentyvät kuivien ja märkien akselille omalla logiikallaan, josta en tosin aivan päässyt jyvälle näillä eurooppalaisilla ajatteluni perusasetuksilla.

Jo muinaiset kreikkalaiset…oman länsimaisen kulttuurimme ajallisesti kaukainen ajattelu aiheuttaa sekin hämmennystä. Esimerkiksi Platonin värikäsitykset ovat varsin kiinnostavia. Väriaistimus on eräänlaisen liekin tai tulen pääsy silmän aukosta sieluun, jossa väri viimein tulee jollain tavalla ymmärretyksi. Erikokoiset partikkelit läpäisevät silmän aiheuttaen erilaisia väriaistimuksia. Liekki ja tuli pääsevät varsin lähelle ajankohtaista kultaa. Pääväreiksi Platon määrittelee valkoisen, mustan, punaisen ja loistavan. Loistavan kirkkauden ja muiden päävärien sekoituksista syntyvät kaikki aistittavat värimme.

Antiikin ajattelijoista Democritus pitää kultaa kaikkein kauneimpana värinä punaisen, valkoisen ja vihreän ripauksen sekoituksena. Punainen ja vihreä ehkä meidän kokemuksellamme väriaineiden sekoituksena tuottaa lähinnä sitä käsittelemääni myyränharmaata. Antiikissa värien loistavimpia muotoja on porphuneos, joka saattaa olla hohtavan punainen tai kulta. Nimi viittaa kiehumiseen, pulputtamiseen ja on veden sekä tulen yhdistelmä. Neljästä peruselementistä juuri vesi ja tuli ovat keskeisiä väriaistimuksessa. Tuli on valkoinen, ilma punainen, vesi loistava (tai keltainen) ja maa musta.

Olen aikanaan tehnyt myös kullattuja pintoja, joissa ikonimaalauksen tapaan kultauksen alla on tumman punainen maaväri bolus. Bolus myös lämmittää kultaa saaden sen hehkumaan liekin kaltaisena ja aurinkoa muistuttavana.

Graafisessa suunnittelussa kultaiset otsikot viittaavat usein feminiinisiin yhteyksiin tai kuten omassa kirjahyllyssäni kauneutta käsitteleviin sisältöihin.

IMG_1022

Suhtautuminen arkisiin kultaisiin esineisiin on hieman ristiriitainen. Mukavat Ten Pointsin kengät tuntuvat aina aamulla jalkaan vedettynä olevan hieman too much. Marimekko on tämän talven kokoelmassaan esitellyt suomalaisen muotoiluikonin Unikko-kuosin kultaisena. Pelkistetty skandinaavisuus kohtaa Bysantin loiston ja blinblingin. Niin ja sohvatyynyt ovat vaihtuneet punaisista kultaisiin ja sinisiin.

IMG_1034

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s