Harmaa alue

20181229_121013

Meillä on sisäänrakennettuna taipumus löytää merkityksiä maailmasta. Havainto arkisesta, harmaasta ympäristöstä näyttäytyy merkittävänä, se ei ole enää mitäänsanomaton. Olen valinnut tämän näkymän, tämän harmaan jäätikön Näsijärveltä ja näytän sen, koska se on merkityksellinen. Esineet ja asiat kuten maisema ovat olemassa fyysisenä läsnäolona, mutta antamalla niille nimi, poimimalla ne erikseen maailmasta kuvina, liitän ne keskusteluun ja kulttuurin osaksi. Joten voilà.

Subjekti (sub-iectum) tarkoittaa alun perin alhaalta kannattelevaa. Tämä jäi hyvinkin mieleen filosofi Juha Varton luennoilta ja törmäsin siihen taas. Asetan itseni kannattelemaan tuota merkitystä jäisestä järvestä ja harmaasta horisontista. Nyt voimme puhua siitä yhdessä.

20181229_121032

Johannes Ittenin mukaan harmaa saadaan aikaiseksi sekoittamalla vastavärejä. Se siis sisältää kaikki päävärit. Voi itse kokeilla käytännössä kuinka vaikeaa tätä on saavuttaa väriaineita sekoittamalla. (Se on mahdotonta). Tuloksena on yleensä kuranväriä eli myyränharmaata, jota jo aiemmin käsittelinkin. Värihyrrällä tuo saattaa onnistua jotenkuten. Hyrrä pitää saada tasaiseen nopeaan liikkeeseen keskiharmaan ilmaantumiseksi. Harmaalle alueelle sijoittuu tuo tietämisen ja kokemuksen välinen kenttä.

20180814_135248

Minulle harmaa on kokemuksena väritön, ilman omaa luonnetta, puute. Se on kokemukseni, tuntumani. Kukaan ei tiedä toisen kokemuksesta tai tuntumasta muuta kuin omastaan. Olkoon se arvokasta sinänsä, vaikkei kukaan ymmärtäisi sitä tai arvostaisi. Sitten on olemassa siniharmaita, taube, lämpimän harmaita, hopean harmaita, mutta tuo harmaa ei ole mikään niistä. Se on vain harmaa.

Lomalla oli aikaa lueskella ja katsella kaikessa rauhassa, vaikka tuota harmaata maisemaa. Odotetaan aina valkeaa joulua ja lunta keskitalven synkkyyteen, mutta jos ollaan rehellisiä, niin suurimman osan aikaa talvi on harmaata. Loputtomiin harmaita taivaita, niitä lonkeronvärisiä ja värittömiä saaria, lehdettömiä oksistoja ja jäätä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s