Korallinpunainen / Coral red

IMG_1060

Pantone recently unveiled the color Coral Red (Living Coral) for 2019. In a cold world saturated with technology, color reflects human interaction and social connection. The warm glowing orange pink glows intimate, authentic, immersive, optimistic and joyful. What more could you want!

The delightful tone of the disappearing coral reefs launched by Pantone brings a bit of cynicism in the reasoning. While the site does not explicitly state that it is a proponent of trends, all the imagery on the site speaks in favor of producing and eventually buying and consuming new items, makeup, decor and clothing.

How about that fading coral in this busy fabrication.

An interesting work “Fashion Forecasters. A Hidden History of Color and Trend Prediction” is reminiscent of the sacred connection between fashion and capitalism. Walter Sombart stated already in 1902: ”Fashion is capitalism’s favorite child.” Undoubtedly, constant renewal and, for example, the aging of colors in the cycle of trends contribute to continued consumption and thus keep the wheels of the economy moving.

Fast-moving trendsetters have been wearing coral red in the same week’s glossy releases.

I myself wandered a couple of years ago in a city bursting with coral-red objects. Those corals shone attractive in the early spring silent tourist shops of Sorrento and the Amalfi Coast in southern Italy. Often combined with turquoise, they formed an irresistible color pair. That timeless splendor seemed to have nothing to do with rapidly changing trends. The same attractive color combination has been preserved in the region for ages and will be preserved. Admittedly, no fuss without a sting of conscience. Much of the coral has been imported from somewhere in the Mediterranean much further. As a nearly extinct organism, collecting corals is not ethical. Therefore, here only a tiny little earrings and plastic beads imitation.

In Berber jewelry on the southern shores of the Mediterranean, coral also plays a significant role, surrounded by the enamel surfaces of filigree jewelry.

Pantone julkisti hiljakkoin vuoden 2019 väriksi korallinpunaisen (Living Coral). Väri heijastaa teknologian syövyttämässä kylmässä maailmassa inhimillistä vuorovaikutusta ja sosiaalista yhteyttä. Lämpimän hehkuva oranssin vaaleanpunainen hehkuu intiiminä, autenttisena, immersiivisenä, optimistisena ja iloisena. Mitä muuta voisi toivoa!

Hieman tosin haiskahtaa perusteluissa tuo katoavien koralliriuttojen ihastuttava sävy Pantonen lanseeraamana. Vaikkakin sivusto ei suoranaisesti ilmoita olevansa trendien julistaja, niin kaikki kuvamateriaalit sivustolla puhuu uusien esineiden, meikkien, sisustusten ja vaatteiden tuottamisen ja lopulta ostamisen puolesta.

Kuinkahan niiden haalistuvien korallien tässä myllytyksessä käy.

Kiinnostava teos “Fashion Forecasters. A Hidden History of Color and Trend Prediction” muistuttaa muodin ja kapitalismin pyhästä yhteydestä. Jo Walter Sombart totesi 1902:”Fashion is capitalism’s favorite child.” Eittämättä ainainen uudistuminen ja vaikkapa värien vanheneminen trendien kierrossa edesauttaa jatkuvaa kulutusta ja siten pitää talouden pyörät liikkeessä.

Nopealiikkeiset trendsetterit ovat pukeutuneet korallinpunaiseen jo saman viikon kiiltäväpintaisissa julkaisuissa. Tässä vaikkapa Ellen versio.

IMG_1081

IMG_1077

Itse kiertelin pari vuotta sitten kaupungissa, joka pursui korallinpunaisia esineitä. Etelä-Italian Sorrenton ja Amalfin rannikon varhaiskevään hiljaisissa turistikaupoissa nuo korallit loistivat houkuttelevina. Yhdistettynä usein turkoosiin, ne muodostivat vastustamattoman väriparin. Sillä ikiaikaisella loistolla ei näyttänyt olevan mitään tekemistä nopeasti vaihtuvien trendien kanssa. Sama houkuttava väriloisto on säilynyt seudulla ja tulee säilymään. Tosin ei hekumaa ilman omantunnon pistosta. Suuri osa koralleista on tuotu jostain Välimerta paljon kauempaa. Lähes sukupuuttoon kuolevana eliönä korallien kerääminen ei ole eettistä. Siksi tässä vain pienen pienet korvakorut ja muovihelmien jäljitelmää.

Berberikoruissa Välimeren etelärannalla koralli on myös merkittävässä roolissa, filigraanikorujen emalipintojen ympäröimänä.

IMG_1086

IMG_1084

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s