Korallinpunainen

IMG_1060

 

Pantone julkisti hiljakkoin vuoden 2019 väriksi korallinpunaisen (Living Coral). Väri heijastaa teknologian syövyttämässä kylmässä maailmassa inhimillistä vuorovaikutusta ja sosiaalista yhteyttä. Lämpimän hehkuva oranssin vaaleanpunainen hehkuu intiiminä, autenttisena, immersiivisenä, optimistisena ja iloisena. Mitä muuta voisi toivoa!

Hieman tosin haiskahtaa perusteluissa tuo katoavien koralliriuttojen ihastuttava sävy Pantonen lanseeraamana. Vaikkakin sivusto ei suoranaisesti ilmoita olevansa trendien julistaja, niin kaikki kuvamateriaalit sivustolla puhuu uusien esineiden, meikkien, sisustusten ja vaatteiden tuottamisen ja lopulta ostamisen puolesta.

Kuinkahan niiden haalistuvien korallien tässä myllytyksessä käy.

Kiinnostava teos “Fashion Forecasters. A Hidden History of Color and Trend Prediction” muistuttaa muodin ja kapitalismin pyhästä yhteydestä. Jo Walter Sombart totesi 1902:”Fashion is capitalism’s favorite child.” Eittämättä ainainen uudistuminen ja vaikkapa värien vanheneminen trendien kierrossa edesauttaa jatkuvaa kulutusta ja siten pitää talouden pyörät liikkeessä.

Nopealiikkeiset trendsetterit ovat pukeutuneet korallinpunaiseen jo saman viikon kiiltäväpintaisissa julkaisuissa. Tässä vaikkapa Ellen versio.

IMG_1081

 

IMG_1077

Itse kiertelin pari vuotta sitten kaupungissa, joka pursui korallinpunaisia esineitä. Etelä-Italian Sorrenton ja Amalfin rannikon varhaiskevään hiljaisissa turistikaupoissa nuo korallit loistivat houkuttelevina. Yhdistettynä usein turkoosiin, ne muodostivat vastustamattoman väriparin. Sillä ikiaikaisella loistolla ei näyttänyt olevan mitään tekemistä nopeasti vaihtuvien trendien kanssa. Sama houkuttava väriloisto on säilynyt seudulla ja tulee säilymään. Tosin ei hekumaa ilman omantunnon pistosta. Suuri osa koralleista on tuotu jostain Välimerta paljon kauempaa. Lähes sukupuuttoon kuolevana eliönä korallien kerääminen ei ole eettistä. Siksi tässä vain pienen pienet korvakorut ja muovihelmien jäljitelmää.

Berberikoruissa Välimeren etelärannalla koralli on myös merkittävässä roolissa, filigraanikorujen emalipintojen ympäröimänä.

IMG_1086

IMG_1084

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s