Khaki

IMG_0879

IMG_0867

Syksyinen metsä kutsuu kuvaamaan pehmeitä murrettuja vihreitä maustettuna kirpeillä vastaväreillä kuten punavioletilla. Kuvatessa mieltä askarruttavat erilaiset maastovärit, kuten mitä on khaki?

Onko khaki hiekanvärinen beige vai enemmänkin oliivinvihreä? Hämmentävää ja sekaannuksia aiheuttavaa. Alun perin khaki on hindun ja urdun kieltä tarkoittaen pölyä tai kuivaa maata. Sellaisena se olikin brittivalloittajille sopiva armeijan vaatetuksen väri. Lika ei edes näkynyt paraatissa marssivissa rivistöissä ja tositilanteissa se oli ehdottomasti parempi kuin räikyvän kirkas punainen takin sävy (the redcoat). Aiemmin armeijan univormuissa käytettiin yleisesti kirkkaita punaisia ja muita loistavan kylläisiä värejä. Sitten ne jäivät ainoastaan turisteille suunnattujen seremonioiden asusteiksi erilaisissa vahdinvaihtoesityksissä.

Tämäkin väri sitoutuu kolonialismin historiaan. Brittisotilaiden univormut vihertyivät ja lopulta muuttuivat oliivinvihreiksi. Toisen maailmansodan aikaan amerikkalaissotilaiden puvut olivat jo meidän tuntemaa armeijanvihreää ja khaki oli saanut täysin uuden merkityksen.

Khaki kaikissa sävyissään on lopulta muodostanut mitä erilaisimpia camouflage-kuoseja ympäri maailmaa. Erilaisilla armeijan insinööri- ja tutkimusosastoilla on kuvattu miljoonia maastokuvia ja laskettu mahdollisimman tehokkaita maastoutumiskuvioita. Toisinaan väriyhdistelmät näyttävät varsin yllättäviltä ja kuviot vaihtelevat pikselisistä löysiin lonkeroihin.

Tässä tyttömäinen sydämin pehmennetty versio Firenzen reissulta viime vuodelta.

IMG_0898

IMG_0896
Camouflage-kuvio on lähinnä klassista Woodland-kuosia pehmeine lonkeroineen ja neljällä värillä toteutettuna.
IMG_0904
Janitan sopivan pyöreäkärkiset vihreät kengät istuvat mukavasti syksyyn (ja jalkoihin).

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s