Ultravioletti / Ultraviolet

IMG_0855

Thus, as 2018 is already fading towards the end, it is time to take on board the Ultra Violet named by Pantone as the color of the year 2018. The choice of a blue-containing deep purple has been justified as a mystical, spiritual and creative color. That’s what we need right now, in a world like this, Pantone’s color and trend experts are convincing.

Purple Rain, sung by the hero of my youth, Prince, and when the autumn rains finally begin, it seems to fit into this moment a little melancholy and slightly subversive. Yes, and we have Jimi Hendrix’s Purple Haze:

”Purple Haze, all around

Don’t know if we’re comin ’up or down

Am I happy or in Misery?

What ever it is, that girl put a spell on me. ”

In their purple velvet jackets, Jimi Hendrix and Prince, embodies that color. The same mystical, attachment to magic was left to bother with precisely that reference to artificial art, which the Ateneum professor once stumbled. Maybe that’s why you don’t really get a grip on the color, too much obscurity beyond everyday life. Gold was chosen as Violet’s friend, as in those coats of Jimi Hendrix and Prince, far beyond the everyday.

Ultraviolet light was encountered in restoration training, where it illuminated works and revealed parts invisible to the naked eye. Ultraviolet light has a shorter wavelength than the purple that is visible to the eye and thus at one extreme of the color spectrum visible to the human eye. Such an extreme, of course, also provokes some extreme mental qualities in color. Again, let’s believe whoever wants to. However, cultural meanings cannot be escaped.

Ultraviolet has been adopted as a political symbol by the women’s rights movement. It has risen to combat sexual harassment and promote equality in America. Trend color on so many levels.

Näin vuoden 2018 jo hiipuessa kohti loppuaan, on aika ottaa käsittelyyn Pantonen vuoden 2018 väriksi nimeämä Ultra Violet. Sinipitoisen syvän violetin valintaa on perusteltu mystisenä, henkisenä ja luovuuteen viittaavana värinä. Tällaista me kaipaamme juuri nyt, tällaisessa maailman tilanteessa, vakuuttavat Pantonen väri- ja trendiasiantuntijat.

IMG_0862
Tämä violetti versio Paratiisi-astioista ei taida olla ihan Birger Kaipiaisen alunperin suunnittelema? Tietoa ei löytynyt.

Purple Rain, siitä lauloi nuoruuden sankari Prince ja syyssateiden viimein alettua se tuntuu sopivan tähän hetkeen hieman melankolisena ja lievästi kumouksellisena. Niin ja onhan meillä Jimi Hendrixin Purple Haze:

” Purple haze, all around
Don’t know if I’m comin’ up or down
Am I happy or in misery?
What ever it is, that girl put a spell on me.”

Violetissa samettitakissaan Jimi Hendrixissä tai Princessä ruumiillistuu tuo väri. Sama mystinen, taikuuteen liittäminen jäi vaivaamaan juuri siinä tekotaiteellisuuteen viittauksessa, jonka atskilainen professori aikanaan tokaisi. Ehkä siksi väriin ei oikein saa otetta, liikaa arjen ylittävää hämyä. Violetin kaveriksi valikoitui kulta, kuten noissa Jimi Hendrixin ja Princen takeissakin, kauas arkisesta kurottavana.

Väriniminä violetti ja purppura ovat hämääviä. Purppura yhdistetään usein punaisen violettiin, kun englanninkielessä se on yleisnimi kaikille sinipunaisille sävyille.

IMG_0853

Ultraviolettivaloon törmäsi aikoinaan restaurointikoulutuksessa, jossa sillä valaistiin teoksia ja saatiin esiin paljaalle silmälle näkymättömiä osia. Ultravioletti valo on aallonpituudeltaan lyhyempää kuin silmälle erottuva violetti ja siten toisessa ääripäässä ihmissilmälle näkyvää värispektriä. Tällainen ääripää tietenkin provosoi myös kuvittelemaan värille joitain äärimmäisiä henkisiä ominaisuuksia. Jälleen uskokoon ken haluaa. Kulttuurisia merkityksiä ei kuitenkaan pääse pakoon.

Ultravioletin on ottanut omakseen poliittisena tunnuksena naisten oikeuksia ajava liike. Se on noussut vastustamaan seksuaalista häirintää ja edistämään tasa-arvoa Amerikassa. Trendiväri siis monellakin tasolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s