Ultravioletti

IMG_0855

Näin vuoden 2018 jo hiipuessa kohti loppuaan, on aika ottaa käsittelyyn Pantonen vuoden 2018 väriksi nimeämä Ultra Violet. Sinipitoisen syvän violetin valintaa on perusteltu mystisenä, henkisenä ja luovuuteen viittaavana värinä. Tällaista me kaipaamme juuri nyt, tällaisessa maailman tilanteessa, vakuuttavat Pantonen väri- ja trendiasiantuntijat.

IMG_0862
Tämä violetti versio Paratiisi-astioista ei taida olla ihan Birger Kaipiaisen alunperin suunnittelema? Tietoa ei löytynyt.

Purple Rain, siitä lauloi nuoruuden sankari Prince ja syyssateiden viimein alettua se tuntuu sopivan tähän hetkeen hieman melankolisena ja lievästi kumouksellisena. Niin ja onhan meillä Jimi Hendrixin Purple Haze:

” Purple haze, all around
Don’t know if I’m comin’ up or down
Am I happy or in misery?
What ever it is, that girl put a spell on me.”

Violetissa samettitakissaan Jimi Hendrixissä tai Princessä ruumiillistuu tuo väri. Sama mystinen, taikuuteen liittäminen jäi vaivaamaan juuri siinä tekotaiteellisuuteen viittauksessa, jonka atskilainen professori aikanaan tokaisi. Ehkä siksi väriin ei oikein saa otetta, liikaa arjen ylittävää hämyä. Violetin kaveriksi valikoitui kulta, kuten noissa Jimi Hendrixin ja Princen takeissakin, kauas arkisesta kurottavana.

Väriniminä violetti ja purppura ovat hämääviä. Purppura yhdistetään usein punaisen violettiin, kun englanninkielessä se on yleisnimi kaikille sinipunaisille sävyille.

IMG_0853

Ultraviolettivaloon törmäsi aikoinaan restaurointikoulutuksessa, jossa sillä valaistiin teoksia ja saatiin esiin paljaalle silmälle näkymättömiä osia. Ultravioletti valo on aallonpituudeltaan lyhyempää kuin silmälle erottuva violetti ja siten toisessa ääripäässä ihmissilmälle näkyvää värispektriä. Tällainen ääripää tietenkin provosoi myös kuvittelemaan värille joitain äärimmäisiä henkisiä ominaisuuksia. Jälleen uskokoon ken haluaa. Kulttuurisia merkityksiä ei kuitenkaan pääse pakoon.

Ultravioletin on ottanut omakseen poliittisena tunnuksena naisten oikeuksia ajava liike. Se on noussut vastustamaan seksuaalista häirintää ja edistämään tasa-arvoa Amerikassa. Trendiväri siis monellakin tasolla.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s