Riikinkukko

IMG_0690
Kuvassa Koen Vanmechelenin riikinkukot kesällä Mäntässä.

Kirjoittaessa muodista ja sisustuksesta, koriste-esineistä tai vaatekappaleista ei voi välttyä turhamaisuuden leimalta. Riikinkukko, tuo hehkuvan irisoivan sinisen, vihreän ja turkoosin loistava ilmentymä on usein kuvattu symboloimaan juuri turhamaisuutta. Joidenkin kertomusten mukaan riikinkukko auttoi Saatanan paratiisiin. Riikinkukolle on kuitenkin annettu historian saatossa myös aivan muunlaisia merkityksiä. Varhaiskristillisessä kulttuurissa se on kuvannut kuolemattomuutta ja uudelleen syntymistä, koska sillä on kyky kasvattaa uudet loistokkaat sulkansa uudelleen. Sen on uskottu syövän myrkyllisiä käärmeitä ja kasveja vahingoittumatta. Lisäksi riikinkukon lihan on uskottu olevan mädäntymätöntä (!). Art Nouveau otti riikinkukon avosylin omaksi lemmikikseen. Mielessäni näen Oscar Wilden sinisessä samettitakissa riikinkukon sulilla koristellussa huoneistossaan. Täällä kiinnostavaa historiaa riikonkukosta muodissa.

Riikinkukkoja tuotiin jo vanhatestamentilliseen aikaan Intiasta kuningas Salomonin hoviin. Intiassa tuo upea lintu esiintyy useiden jumalien yhteydessä, tunnetuin ehkä Krishna, jonka päähän riikinkukon sulka on kiinnitetty. Krishnahan kuvataan usein sini-ihoisena. Sinisenä siksi, että ihmiselle käsittämätön, mielelle ulottumattomissa oleva on sinistä.

Monenlaisia merkityksiä on löydetty riikinkukon sulkien tuhansista silmistä. Siinä ehkä syy, miksi tuo lintu on niin kiehtova, paitsi värityksensä, myös silmiensä takia. Katsominen, nähdyksi tuleminen ja katse kaikkine ulottuvuuksineen on tutkimiseni ja työni keskiössä.

IMG_0514

Petri Ala-Maunuksen turkoosit kuohut nekin viittaavat johonkin menneeseen, liioiteltuun, ylevään kauneuteen. Turkoosi ja akvamariini ovat läheistä sukua, meren väri, uima-altaan turkoosi.

damienhirst

Kuvassa hämmentävästä näyttelystä viime Venetsian Biennaalesta, Damien Hirstin keinotekoisesti miljoonilla toteutettua ”arkeologista löytöä” meren pohjasta. Damien Hirst esitteli mielettömissä mittasuhteissa korallien peittämiä keksityn muinaisen kulttuurin löydettyjä veistoksia. Hämmennystä aiheutti sekä hankkeen massiivisuus että merkitykset, miksi? Tuo nyt jotenkin kietoutui päivän teemaan turhamaisuudesta ja riikinkukosta.

Jotenkin tämän vuoden Habitaressa näin sukulaisuutta juuri Art Nouveaun värimaailmaan sekä muotojen ja symbolien runsauteen.

signals2

protoshophabitare3habitare1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s