Turkoosi

IMG_0843

Viimein uskallan tarttua lempiväriini. Sellaistahan ei pitäisi olla lainkaan, vaan kaikki värit saakoon ansaitsemansa tasavertaisen kohtelun. Aivan kuin valitsisi lapsistaan lemmikin. Ei se kuitenkaan ihan näin mene. Turkoosi on tuntunut aina omalta väriltä.

Mitä hämmästyttävimpiin ”tieteellisiin” teksteihin törmää koskien lempivärejä ja sitä, miten niiden avulla tulkitaan persoonallisuuksia. Turkoosi auttaa ajatusten kirkastumista ja rauhoittaa kaikin puolin, samalla helpottaen kommunikaatiota ja sisäistä eheytymistä. Se antaa luovuuden kukoistaa, edistäen henkistä kehittymistä, vahvistaa intuitiivisia voimia ja kohottaa kohti sielun korkeuksia. Anteeksi kuinka?

Koska pidän turkoosista, olen siis seuraavanlainen:

“You are trying to create balance in your life as you swing emotionally from one direction to the other. Although presenting a cool and calm exterior, and appearing to be stable and balanced, beneath the surface you may be in chaos, on an emotional roller coaster ride.“

Antaako puhe väreistä oikeuden päästää koko typeryyden ja humpuukin arsenaali vapaaksi?

Muistelen aikanaan osallistuneeni hämmentävään akateemiseen luentotilaisuuteen. Luennoitsija, professori kertoi tutkimusasetelmasta, jossa laboratoriossa koehenkilöt katsoivat yhtä väriä ja samalla heidän elintoimintoja mittaamalla päädyttiin mitä kummallisempiin päätelmiin värien vaikutuksista. Maailma ei kuitenkaan ole yhtä yksinkertainen kuin laatikoksi eristetty laboratoriotila. Värit esiintyvät erilaisissa materiaaleissa ja esineissä, yhteyksissä suureen määrään muita esineitä ja materiaaleja. Ne havaitaan eri käyttökonteksteissa ja oudoissa valaistusoloissa, erilaisin odotuksin varusteltuina.

Turkoosi värinimenä tulee tietenkin Turkista (turquoise) ranskankielen kautta. Kulttuureissa, joissa maaperästä on löytynyt turkoosia kiveä, on tuota väriä pidetty onnea ja turvaa tuottavana, siunaavana. Näitä kulttuureja on maapallon molemmilla puoliskoilla, meistä katsottuna sekä idässä että lännessä Amerikan mantereella ja Lähi-idässä, no oikeastaan jo Kreikasta itään.

IMG_0846
Sekatekniikkakokeilu muutaman vuoden takaa.

Turkoosi on lähellä syaania, joka muodostaa CMYK-värijärjestelmässä sinipitoisen päävärin. Tähän värijärjestelmään graafisissa tuotteissa aina päätyy.

Seiniltäni löytyvissä teoksissa turkoosi näyttää hallitsevan, samoin kuin muissa kodin koristukseksi valituissa esineissä. En silti suostu noihin horoskooppimaisiin erilaisia ”energioita” huokuviin määrittelyihin persoonastani. Väriä voi kulttuurisesti tietenkin tulkita ja pohtia sen historiallisia yhteyksiä, jolloin myös mielteet väristä ohjaavat jollain tasolla mieltämme.

IMG_0849
Hanna-Mari Matilaisen monotypia 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s