Green Leaves / Green Leaves

IMG_0639

“Color is one of those truly wonderful subjects that will always keep you feeling like a beginner. It is this quality that makes color so worth it (just like life itself).”

Hella Jongerius, designer

Lovely pattern ”Green leaves” from Uhana Design is, of course, deep green. Here, the green garment is at its best, in all its meanings. The manufacturing of the product is transparent to the consumer, it endures time and is still a reminder of the greenery of my own hometown. The leaves in the patterns have been picked from the slopes of Pyynikki in Tampere.

Green, pure and saturated happened to be the 2017 color named Greenery by Pantone. For some strange reason, bright green garments had appeared in my closet during the year, just as if by themselves. This is how trends just work. A certain color surprisingly feels current and desirable. Often it happens with a little foresight. You get bored with the same colors and your mind craves something you’ve never seen before. Be that as it may, it also appears on trend maps. Attached are still the green Pantone forecast for 2018. After all, these are already old and outdated from an industrial point of view. There you observe much later forecasts and look far into the future.

Speaking of trends, WGSN, an international trend forecasting company, points out on its website: “Studies suggest that subconscious judgment about products is made within 90 seconds of initial viewing, and up to 90% of that is based on color alone.” So this is in electronic media, the color and a strong one like it, are becoming more and more important.

As you may know, the theme color for 2020 is mint green called Neo Mint. It combines neofuturism and nature, while referring to the concept of Phygital or Physical + Digital. That’s not quite like this week’s bright, saturated green, but let’s predict future wardrobes and cell phones and other accessories. The material of the WGSN is not free in all respects, but something there is still distributed to everyone.

Margrethe Odgaard talks charmingly about her color diaries. She collects the color perceptions on her travels by coloring the boxes in her diary with pencils and watercolors and at the same time wakes up to see her surroundings more accurately and sensitively. Let’s do this! On trips unfortunately, only a few pens usually fit in the handbag, rather than the massive color material arsenal needed.

Another color researcher and designer, Hella Jongerius, explores and mixes black squares of different colors, marvels the shadows, and has also written the book “I don’t have a favorite color”. She has stated in connection with her exhibition Breathing Color:

”Breathing Color is a statement about the strength, imperfection and versatility of color as a reaction to the flatness of colors produced by industry.”

(You may notice from this post that work has started.)

The trend color that had been named Greenery brings from the memories one of the most beautiful green foliage I ever have seen. Here’s another one, the famous pond which Monet painted in Giverny as a memory of the greenest green, which is a shimmering, layered, mixture of water, bottom mud, water lilies, willow branches and the sky reflected in the pond.

“Colour is one of those truly wonderful subjects that will always keep you feeling like a beginner. It is this quality that makes colour so worth it (just like life itself).”

Hella Jongerius, muotoilija

Ihastuttava kuosi Green leaves Uhanalta on tietenkin syvän vihreä. Tässä vihreä vaate on omimmillaan, sen kaikissa merkityksissä. Tuotteen valmistus on avattu läpinäkyvästi kuluttajalle, se kestää aikaa ja on vielä muistutus oman rakkaan kotikaupunkini vehreydestä. Lehdet kuosiin on poimittu Pyynikin rinteiltä Tampereelta.

IMG_0631

Vihreä, puhtaana ja kylläisenä sattui olemaan Pantonen nimeämä vuoden 2017 väri nimellä Greenery. Jostain kumman syystä omaan kaappiinkin oli vuoden mittaan ilmestynyt kirkkaan vihreitä vaatekappaleita, aivan kuin itsestään. Näin trendit juuri toimivat. Jokin tietty väri tuntuu yllättäen ajankohtaiselta ja haluttavalta. Usein se tapahtuu jo hieman ennakoiden. Samoihin väreihin kyllästyy ja mieli halajaa jotakin, jota ei aikoihin ole nähnyt. Kuinka ollakaan sitä ilmaantuu myös trendikarttoihin. Ohessa vielä vuoden 2018 Pantonen ennusteen vihreitä. Nämähän ovat jo teollisuuden näkökulmasta vanhoja ja aikansa eläneitä. Siellä tarkkaillaan paljon myöhempiä ennusteita ja katsotaan kauas tulevaisuuteen.

20180808_142923 (1)

Trendeistä puheen ollen, WGSN, kansainvälinen trendiennusteyritys, huomauttaa sivuillaan: “Studies suggest that subconscious judgement about products is made within 90 seconds of initial viewing, and up to 90% of that is based on colour alone.” Tämä siis sähköisessä mediassa, joten värillä ja voimakkaalla sellaisella, on yhä suurempi merkitys.

Niin tiedoksenne, että vuoden 2020 tunnusväri on mintunvihreä nimeltään Neo Mint. Siinä yhdistyvät neofuturismi ja luonto, viitaten samalla käsitteeseen Phygital eli Physical+Digital. Sehän ei aivan ole tämän viikon kirkkaan, saturoidun vihreän kaltainen, mutta ennustakoon tulevia vaatekaappeja ja kännyköitä ym härpäkkeitä. WGSN:n aineisto ei ole kaikilta osin ilmaista, mutta jotain siellä kuitenkin jaetaan ihan jokamiehille.

Margrethe Odgaard kertoo hurmaavasti väripäiväkirjoistaan. Hän kerää värihavaintojaan matkoillaan värittämällä kynillä ja vesiväreillä ruutuja päiväkirjaansa ja herää samalla näkemään ympäristönsä tarkemmin ja herkemmin. Tällaista pitämään! Reissuissa vain tahtoo käsilaukkuun mahtua yleensä muutama kynä, eikä tarvittavaa massiivista värimateriaaliarsenaalia.

Toinen väritutkijamuotoilija Hella Jongerius tutkii ja sekoittelee erivärisiä mustia ruutuja, ihmettelee varjoja sekä on kirjoittanut myös kirjan ”I don’t have a favourite colour” . Hän on lausunut näyttelynsä Breathing Colour yhteydessä:

“Breathing Colour is a statement about the strength, imperfection and versatility of colour as a reaction to the flatness of the colours produced by industry.”

(Tästä postauksesta ehkä huomaa, että työt ovat käynnistyneet.)

IMG_0632

Siitä trendiväristä, joka oli ristitty Greeneryksi tuli muistumia kauneimpiin näkemiini vihreisiin lehvästöihin. Tässä vielä yksi sellainen eli Monet’n maalaama lummelampi Givernyssa muistona vihreimmästä vihreästä, joka on lampeen heijastuneena häilyvä, kerroksellinen, veden, pohjamudan, lumpeiden, pajun oksien ja taivaan sekoitus.

givernylampi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s