Myrkynvihreä

IMG_0522
Silja Rantasen vihreän tutkielmaa Sara Hildénin näyttelyssä

Myrkynvihreä ei ole tyhjästä keksittyä. Vihreisiin ja varsinkin kirkkaisiin, puhtaan loistaviin, on liittynyt ikävä ihmisiä aikanaan tappanut ominaisuus. Vielä 1800-luvun lopulla Suomessakin löydettiin myrkytystapauksia, jotka olivat ilmeisesti aiheutuneet vihreistä tapeteista tai muista esineistä, kuten leluista tai jopa kiiltokuvista. Muodikas vihreä hehku oli saatu aikaan arsenikilla. Kuuluisin tapaus on keisari Napoleon, jonka kuolemaa maanpaossa on epäilty kosteassa ilmastossa tapeteista erittyneen myrkyn aiheuttamaksi. Tätä väitettä on vuoroin kiistetty ja vahvistettu. Hänen hiuskiehkurastaan on löydetty huomattava määrä myrkkyä. (Kuoleman aiheutti vatsasyöpä, joka puolestaan on saattanut aiheutua arsenikista.)

1870 vuoden Åbo Underrättelser neuvoo lukijoita arsenikkimyrkyn tunnistamisessa käyttämällä ”några droppar salmiak-spiritus”. Oliko silloin tuollaista viinaa jo saatavilla? Toinen niksi myrkyn toteamiseen vielä: ”Raaputetaan paperista wähän wiheriää wäriä ja ripotellaan sitä hehkuwien hiilten päällä, jolloin helposti tuntee arseniikin tuoksun, mikä muistuttaa sipulin hajua.”

Karseaa luettavaa nuo lehtiartikkelit myrkytystapauksista, kuten tämä 1915 Uusimaa-lehdessä keisariwihreästä: ”Kuuluksi tullut seitsemän henkilön murha Ikaalisissa oli aikaansaatu juuri tällä helposti saatawana olewalla wäriaineella.” Väri juurikin tuota keisari Napoleonin voimakasta lempiväriä.

Edelleen kylmääviä uutisia, kaikki Coloriasto-sivustolta:

Turun sanomissa varoitettiin vuonna 1880: ” Ostakaat lapset kiiltokuwia warowaisuudella.” Jyväskylästä ostetut kiiltokuvat, kun olivat aiheutaneet hywin tuntuwan myrkytyksen waikutuksen.

Päivän Uutiset 36, 12.2.1888

”Kowasti arsenikinsekaiseksi on se wäri huomattu, jolla porwarissäädyn istuntosalin seinät Ateneumissa owat maalatut. Sentähden owat ne tuonnemmaksi wernissalla kiillotetut, jott’ei arsenikki pääsisi ilmaan haihtumaan.”

Itse aikanaan myös Ateneum-rakennuksessa opiskelleena henkilökohtaisesti huolestuttava uutinen. Olikohan sinne hilseilevien maalikerrosten väliin vielä unohtunut muutama kerros tuotakin myrkkyä?

Lisää vihreää myrkkyä ohessa, nimittäin absinttia. Tästä 1900- luvun alun taiteilijoiden suosimasta muotijuomasta on useitakin maalauksia. Mikä olisikaan dekadenssimpaa kuin nuokkua kalpeana absinttilasin äärellä. Ohessa kuva napattu Musée d’Orsayssa Pariisissa; La Buveuse d’absinthe (1901) by Pablo Picasso.

absintti

Seuraavassa jutussa ehkä pääsen lähemmäs vihreitä vaatteita ajankohtaisemmalla tasolla. Vihreät vaatteet tietenkin viittaavat myös terveellisiin vaatteisiin, jotka on toteutettu globaalisti ympäristölle ja yhteiskunnalle kestävällä tavalla.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s