Keltaiset neliöt

IMG_0510
Marika Mäkelä

Näyttelysalin vastakkaisilla seinillä toisiaan katsovat keltaiset neliöt. Sara Hildenin kesänäyttelyssä dialogia käyvät eräät merkittävimmistä omaan värikäsityksiini vaikuttaneista taiteilijoista, todelliset väritutkijat Josef Albers ja Marika Mäkelä. Molemmat ovat päätyneet kehystämään keltaisen neliönsä harmaalla kentällä. Harmaan sävyä on mahdotonta määritellä, onko se todellakin noin sinertävä vai sittenkin rusehtavan lämmin.

Tähän Albersin värien havainnointiin ja sen kautta herkistämiseen tehdyt värien rinnastusharjoitukset tähtäävät. Simultaanikontrasti toimii mielikuvituksen kuohkeuttajana (Hollon sanoin). Keltaisen vaikutusta neutraaliin harmaaseen on tutkailtava keskittyneesti saavuttamatta lopullista varmuutta. Mitä oikeasti näen?

Marika Mäkelän vaneriin veistetty harmaa on sinistä, onhan. Glitteriset keltaiset hehkuvat puuterimaisen väripigmentin välissä ja harmahtava, lähes samettinen puupinta luo kontrastin, joka herättää aistit.

Osmo Rauhalan pieni keltainen neliö kiinnittyy harmaan taustan reunaan edellisten tavoin.

Miten väri ja materiaali ovat yhtä, miten voimakas voi väri olla? Värit on eristetty kehyksiin ja valaistu valkoisissa huoneissa. Katso minua. Kuten aiemmin totesin valittuani viikon värin, näen sitä kaikkialla. Tänään Sara Hildenin museon kesänäyttelyssä keltaista pursui jokaisesta kehyksestä. Lopulta myös melkein keltaisetkin muuttuivat vihertävän keltaisiksi tai oranssin keltaisiksi.

IMG_0507
Marika Mäkelä
IMG_0521
Josef Albers
IMG_0485
Osmo Rauhala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s