Blues

IMG_0068

”Kun impressionistit alkoivat levittää kankailleen sinisen sävyjä teollisesti valmistettuina putkiloväreinä ja ennenäkemättömän roisilla otteella, yleisö järkyttyi ja kriitikot yltyivät kirjoittamaan indigomaniasta ja violettomaniasta.”

Näin kuvailee Hanna Hyvönen uusimmassa Niin&näin -lehdessä sinisen kumouksellisesta leviämisestä halpoina värikerroksina maalaustaiteeseen. Aiemmin ainoastaan kalliina puolijalokivijauheina saatavilla ollutta loistavaa sinistä sävyä näkyi suurina pintoina kaikkialla. Niin&näin filosofinen aikakauslehti on omistanut koko kesäisen numeronsa 2/2018 väreille.

Huomaan, että ultramariinin sininen on ympärilläni hohtavina, intensiivisiä pintoina, yleensä samettisena tai lasisena materiaalina. Ultramariinin sinisen nimi juontaa sanoista meren takainen (oltre mare). Väripigmenttiä saatiin loistavimmillaan Afganistanista lapiz lazulina, joka on arvokas puolijalokivi. Olen sitä ostanut kauan sitten firenzeläisen taidetarvikekaupan hyllyltä pikkuiseen paperisuppiloon mitattuna. Nykyisin värin saa synteettisenä kemiallisena tuotteena. Loistosta osa on menetetty ainakin tunnetasolla.

Väreistä ja tunteesta, bluesista puhuttaessa on mainittava värin ikiaikainen yhteys juuri tunteisiin. Dualistisessa ajattelussa kuvataiteesta piirustus edusti älyä, järkeilyä, järjestystä ja väri puolestaan kaaosta, luontoa, tunnetta. Tässä historiallisessa perspektiivissä väri oli muuta kuin perspektiiviin asettuva kuva, se oli feminiini, tunteellinen, ailahteleva naisellinen elementti.

”Ääriviivoistaan karannut väri merkitsi uhkaa järjelle ja mielen terveydelle.”

Toinen lainaus mainiosta Hyvösen artikkelista viittaa myös ajankohtaiseen värityskirjaharrastukseen. Miten turvallista onkaan ruokkia järkeä ja järjestystä toiminnalla, jossa värin tarkoitus on mahdollisimman hyvin pysyä ääriviivojen kahleissa. Ei saa sotkea!

Ehkä sinisen hankkiminen juuri samettina tai lasipintana on yritys ylittää materiaalin kahleet ja saada väri vuotamaan yli fyysisten rajojensa, loistamaan.

IMG_0203

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s