Vaaleanpunainen persoona

IMG_0162

Noukin ihassa Kemut-tunikassa on niin hentoa vaalenpunaista, että sitä hädin tuskin erottaa.

Havaitseminen on erikoinen prosessi. Se on kummallisen ohjautuvaa toimintaa. Valittuani viikon (joka vierähti pariksi viikoksi kiireiden takia) väriksi tämän hennon vaaleanpunaisen, olen nähnyt sitä kaikkialla. Onko todellakin Kuopiossa enemmän vaaleanapunaisia taloja kuin muualla? Kauppojen valikoimat ovat yhtäkkiä saturoituneet vaaleanpunaisista vaatekappaleista ja urheilu-uutisten toimittaja on valinnut solmionsa väriksi nuden. Joka toisella helteessä vaeltavalla vastaantulijalla on ollut hempeä aamu ja pusero on vaaleanpunainen.

Ensi viikolla maailma onkin sitten vaihtanut väriä.

Ihmisten persoonallisuuksia on myös kautta aikojen kuvattu väreillä. Uusimman villityksen aiheutti viime vuonna Thomas Erikson oppaallaan ”Idiootit ympärilläni”. Kirja tarjoaa viihdyttäviä ja helpottavan yksinkertaisia luonnehdintoja juuri näistä idiooteista ympärilläni. Teoksen viesti on, kuinka kuvaamalla väreillä persoonallisuuksia tai temperamentteja (kuten niitä aiemmilla vuosikymmenillä nimitettiin), voisi paremmin ymmärtää, miksi todellakin tuntuu siltä, että idiootit miehittävät omaakin elinpiiriä. Punainen on energinen määräilijä, keltainen häsläävä luova persoona, vihreä rauhallinen hyssyttelijä ja sininen syrjäänvetäytyvä jarruttelija. No noista luonnehdinnoista saattaakin arvata, että naistenlehden luonnetestissä sain värikseni keltaisen, jota myös hulluuden värinä pidetään. Keltaista löytyy ympäristöstäni ja vaatekaapistani luultavasti vieläkin vähemmän kuin vaaleanpunaista. Väri tässä tapauksessa onkin vain metafora, ei värimieltymys. Ihminen nyt kuitenkaan ei ole noin yksinkertainen, ei aina sama, eikä sievästi yhdenlainen.

Muistaakohan kukaan 80-luvun vastaavaa villitystä Edward De Bonon kuudesta ajatteluhatusta? Hatut ovat erivärisiä ja kukin hattu päässä voi asettaa mielensä erilaiselle perusasetukselle. Vihreä hattu päässä ajateltiin luovasti, punainen päässä intuitiivisesti, sininen tuotti järkeviä ajatuksia, valkoinen faktaa, musta myös sopivasti negatiivisia mietteitä ja keltainen rakentavia ja optimistisia.

Vaaleanpunaisesta ei puhuta kummassakaan, olkoon se omassa rauhassaan laatikon ja hattujen ulkopuolella.

IMG_0016

Marimekon yhteistyössä Uniqlon kanssa tuotettu pusero on kulkeutunut Pariisin tuliaisena keväthelteeseen.

IMG_0098IMG_0097

Ehtan kuosissa on reilusti vaaleanpunaisia orgaanisen muotoisia läiskiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s